Eerste Smart Welding Factory skills lab in het Noorden bij ROC Friese Poort verrijkt opleiding en aansluiting arbeidsmarkt

Samenwerkingsovereenkomst ROC Friese Poort en LAC voor de inrichting van een “skills lab” in Drachten

Smart Welding Factory skills lab

Foto: Paul Molenaar (directeur ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen) en Ard Hofmeijer (directeur LAC) tekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Tijdens de officiële opening van het Fieldlab Smart Welding Factory door Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen op 13 februari 2019 hebben LAC en ROC Friese Poort de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de inrichting van een “skills lab” in Drachten. Deze samenwerking sluit goed aan bij onze belofte voorop te lopen bij de ontwikkelingen in het werkveld.

Het Fieldlab Smart Welding Factory is een initiatief van LAC. LAC is een stichting verbonden aan de Universiteit Twente en werkt samen met het NIL. Het project heeft als doel om door middel van onderzoek en ontwikkeling kleine series en enkele stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. In het project Smart Welding Factory bundelen een aantal grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé dat het robotlassen van kleine series tot enkele stuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.

ROC Friese Poort is het eerste Smart Welding Factory skills lab in het Noorden en het vijfde in Nederland. ROC Friese Poort ontwikkelt diverse bijscholingsmogelijkheden op het gebied van industrieel lassen met robots voor medewerkers van metaalconstructiebedrijven.

Constructie en Plaattechnoloog
In september 2019 start ROC Friese Poort met de tweejarige mbo-opleiding Constructie en Plaattechnoloog niveau 4 voor volwassenen. Het skills lab levert een grote toegevoegde waarde aan de opleiding. De theorie en de praktijk worden met het skills lab dicht bij elkaar gebracht. Deze opleiding gaat verder waar de opleidingen allround constructiewerker, allround plaatwerk en allround lasser ophouden. Deze opleiding zorgt voor verdieping waarbij meer geleerd wordt over de diverse machines, materialeneigenschappen en men wordt opgeleid tot specialist op de werkvloer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *